2012 m. gruodžio 28 d., penktadienis

"I Can't Make You Love Me"



Ramus penktadienio- jau paskutinio šįmet- vakaras.
Pamaniau, kodėl nepasidalinus viena iš mėgstamiausių savo dainų. Tai „I Can‘t Make You Love Me“, kurią 1991 parašė Mike Reid ir Allen Shamblin. Tais pačiais metais daina buvo įrašyta Bonnie‘s Raitt albume. Ši daina įtraukiama į daugelį žymių muzikinių sąrašų, kaip vienas iš geriausių visų laikų muzikinių kūrinių, tad šia iškilminga proga- palydint senuosius metus- jis tikrai vietoje.
Pati daina, jos žodžiai atsirado gan keistomis aplinkybėmis- spaudoje Reid‘ui perskaičius straipsnį apie vyrą, kuris šovė į savo merginos automobilį. Paklaustas teisme ar ko nors išmoko šis atsakė, jog taip: „Išmokau, Jūsų kilnybe, kad negali priversti moters mylėti, jei ji nemyli.“ Taigi, nemažą dalį autorystės galime patikėti šiai personai X.
Tokiame kontekste iškilusi daina pirmiausia buvo sumanyta kaip greitas bluegrass‘o gabaliukas, bet pajutus, jog grojant lėčiau ji įgauna kažkokios galios nuspręsta būtent taip ir įrašyti ją su Raitt.
Įrašydama dainą Bonnie vokalinę versiją atliko tik kartą, sakydama, jog daina tokia liūdna, kad jai tiesiog neišeis pakartoti emocijos. „I Can‘t Make You Love Me“ tapo vienu iš didžiausių Raitt hitų jos karjeroje- nė vienas jos muzikinis turas neapsieina be šios dainos.
Manau, kad ši daina tikrai nusipelno būti atliekama, tai gan nelengvas kūrinys, reikalaujantis ne tik gero pasiruošimo, bet ir emocijos pajungimo, manau, todėl Bonnie taip ir pasisekė su šia daina, nes ji išpildė ir viena ir kita.
Nuo „I Can‘t Make You Love Me“ sukūrimo dienos (prisiminkime, kad tai įvyko ne taip ir seniai) šį kūrinį jau spėjo perdainuoti tokia galybė atlikėjų, kad kažin ar verta juos visus čia vardinti alfabeto ar kokia kita tvarka. Visgi, mano skalėje Raitt įdainuota dainos versija neapleidžia viršūnės- tas „kažkas galingo“ čia jaučiasi stipriausiai.
Dalinuosi, žinoma, Raitt atliekama versija... 


 ...bei keliomis kitomis:  Bonnie Tyler, Tank, Adele, Bon Iver, George Michael.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą