2014 m. rugpjūčio 10 d., sekmadienis

Serialas "Svetimšalė" ("Outlander")


Vakar startavo naujas serialas, kuriamas pagal to paties pavadinimo populiarią D. Gabaldon knygų seriją, "Svetimšalė" ("Outlander"). Serialas, kaip ir knyga, sukasi apie moterį, Klerę Randal, kuri, pasibaigus Antrajam Pasauliniam karui, su savo vyru atotostogaudama Škotijoje atsiduria akmenų rate ant Kraig na Duno kalvos; palietusi vieną iš akmenų Klerė, staiga, atsiduria vienui viena XVIII a. Škotijoje. Čia, 1743-aisiais, vis dar egzistuojant klanams, o fone bręstant juos pražudysiančiam Jakobinų sukiklimui, Klerės laukia kitas, nuotykių ir meilės nestokojantis, gyvenimas.


Kadangi pati skaičiau porą D. Gabaldon "Svetimšalės" knygų, pamaniau, nieko nelauksiu, ir sužiūrėjau pirmąją seriją.  Ką galiu pasakyti? Manau, po ilgo, berods trejus metus trukusio, laukimo, knygos gerbėjai neturėtų likti nuvilti. Bent jau aš, ir ištikima šios knygos gerbėja - mama, tikrai nelikome nuviltos. Mano akimi, pagrindinių vaidmenų atlikėjų pasirinkimu, net neverta abejoti – jie puikūs. Prisimenu, kaip vienas iš serialo kūrėjų D. R. Moor viename interviu sakė, jog filmavimo komanda maniusi, jog lengviausia aktorę rasti bus Klerės personažui, o sunkiausia, vyrų vyro - Džeimio, bet pasirodė, kad jie klydo; vyrų vyrą rasti buvo ne taip jau ir sunku: vienas iš pirmųjų prie serialo aktorių prisidėjo Džeimį vaidinantis Sam Heughan, o Klerės paieškos truko gan ilgiau, kol galiausiai buvo nuspręsta rolę patikėti Caitriona Balfe. Klerės vyro bei žymiojo anglų piktadario Džonatano Randalo vaidmuo, tuo tarpu, buvo patikėtas, geriausiai iš „Sostų karų“ lietuviams jau pažįstamam, Tobias Menzies.


Manau, kad kaip meilės-nuotykių-fantastinio romano ekranizacijai, kurio auditoriją neabejotinai didžiąja dalimi sudaro ir sudarys moterys, serialo kokybė, kiek galime apie ją kalbėti, tikrai nebloga ir turėtų nepadaryti gėdos prieš kitus tokio žanro kūrinius, nei nuliūdinti ištikimus knygos gerbėjus. Taigi, jei ieškote kuo užpildyti trumpėjančius vasaros ir rudens vakarus, manau, kad valanda „Svetimšalės“ pasaulyje, neturėtų pamaišyti.

2 komentarai: