2012 m. gruodžio 6 d., ketvirtadienis

"Angelo kvietimas"


Angelo kvietimas


Šiandien baigiau skaityti neseniai „Baltų lankų“ išleistą Guillaume‘o Musso knygą „Angelo kvietimas“ („L'Appel de l'ange“). Šis jaunas autorius jau kuris laikas maudosi šlovės spinduliuose, jo knygos parduodamos gan nemažais tiražais (iki šiol parduota apie 11 milijonų jo kūrinių egzempliorių), todėl susigundžiau ir aš pažiūrėti, kas ten tokio ypatingo.
„Angelo kvietimas“ pasaulio knygynus pasiekė praeitais metais ir autoriui atnešė sėkmę- jis tapo geriausiai perkamu autoriumi Prancūzijoje ( knygos pardavimų skaičius šalyje jau siekia virš vieno su puse milijono knygų egzempliorių).
Taigi, perskaičiau. Sunku nebuvo, knyga nėra nei maža, nei didelė, tiesiog tipinis šiuolaikinis romanas. Paėmus į rankas skaitėsi labai greitai (nekeista), taigi galime pateisinti autoriaus žodžius atspaustus ant knygos nugarėlės, kuriuose Musso sako: „Visada stengiuosi rašyti tokias istorijas, kurios patiktų man, kaip skaitytojui.<...> Noriu, kad kiekvienas puslapis prašyte prašytųsi verčiamas“. Na, jis tikrai prašėsi verčiamas. Keistai sudomino pati knygos idėja: prasidėjo kaip meilės romanas, o baigėsi kaip trileris. Sakyčiau, tikrai įdomūs pagrindinių veikėjų, Madlinos ir Žonatano, charakteriai (literatūroje jaučiu silpnybę stiprių moterų charakteriams ir žmogiškiems, susimovusiems/gyvenimo sumautiems vyrams).
Nebloga knyga laisvalaikiui („nieko rimto“), pasakojanti apie gėlininkę, kuri yra buvusi policininkė ir nieką, kuris yra buvęs virtuvės šefas. Jų keliai susikerta oro uoste, kai atsimušę vienas į kitą atsitiktinai apsikeičia telefonais. Pastebėję klaidą abu jau yra skirtingose žemės vietose ji- Paryžiuje, jis- San Franciske.
Pirmiausia pačios aplinkybės sutrukdo jiems apsimainyti telefonais, o po to... smalsumas neišlaiko ir besiknaisiojant telefono atmintyje ima ryškėti paslaptis, taip netikėtai suvedanti juos draugėn. Knyga reikalauja neišpasakoti visko ir palikti intrigą, taigi, aš ją palieku. Kokia ta paslaptis, galinti taip tvirtai susieti du, niekada prieš tai nesimačiusius žmonės? Kaip išsispręs jų likimai, jau kuris laikas gyvenant ne tuos gyvenimus, apie kuriuos kažkada svajojo ir siekė? Ir kaip visa ši makalynė bus išpinkliota?
Knyga, norintiems pabėgti nuo kasdienybės, pasimėgauti rašytojo mokėjimu „plaukti“ ir paskanauti gerai susuktos, neapibrėžto žanro, istorijos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą