2013 m. rugpjūčio 5 d., pirmadienis

W. M. Thackeray "Tuštybės mugė"



Po ilgiau trukusių pertraukų, negu pats knygos skaitymas, galiausiai sukrimtau W. M, Thackeray „Tuštybės mugę“. Šioji pirmą kartą dalimis buvo išspausdinta 1847-1848 metais Punch žurnalo numeriuose ir iš kart pataisė autoriaus finansinę padėtį, – mat, jis buvo visą savo tėvo turtą pralošęs, o iš žurnalisto darbo ne kaži kiek gavo, - ir suteikė šansą atsidurti tarp Viktorijos laikų literatūros elito; daugelis tuomet abejojo, kuris rašytojas geresnis: Dickensas ar Thackeray. Viena lieka nenuneigiama – Thackeray žymiuoju savo kūriniu puikiai atskleidė materializmo, pinigų kulto, tuščios garbės valdomą to meto visuomenę ir pirmasis įvardijo šį procesą „tuštybių muge“, kurioje nieko nėra tikra, visa daroma siekiant savanaudiškų tikslų, o net patys geriausi siekiai atsisuka prieš juos darantį žmogų.
Kūrinio centre atsiduria dvi merginos, Rebeka ir Amelija, kurių gyvenimo istorijos, tokios skirtingos, mus veda knygos puslapiais. Susipažinusios besimokydamos pensione, merginos susidraugavo ir iš jo neturtingoji Rebeka išėjo įsikibusi į ranką Amelijai, pas kurią važiuoja atostogų prieš prasidedant savo guvernantės darbui.
Rebeka nėra naivi mergaitė ir suvokia, kad jei nenori dirbti visą gyvenimą, turi susirasti vyrą. Todėl nieko nelaukusi ji pradeda viloti Amelijos brolį, bet ne viskas gyvenime vyksta pagal mūsų norus ir tiek Rebekai, tiek Amelijai tenka daug pasikankinti (autorius tikrai įdėtų šį žodį į kabutes), kol abi gauna tai, ko yra (arba nėra) nusipelniusios.
Nesinori daug skalambyti apie knygos turinį, o ir kaži ar tai įmanoma (nebent jei jums patinka skaityti daug ir nuobodžiai apie, o ne patį kūrinį). Tik galiu pasakyti, net neabejodama, jog, tiek šio kūrinio pasakojama istorija, tiek veikėjai yra verti aukščiausių balų. O negailestingai teisingas autoriaus požiūris į savo kuriamus personažus, nepalaikant nė vienos pusės, kartais, mano akimis, net sumenkinant, atrodytų, tyriausią širdį, - sudaro tokios prozos, kuri man ir patinka įvaizdį: atvira, tiesi, neveidmainiaujanti ir nebandanti smerkti vieno.
Kiekvienas iš mūsų gyvename ir elgiamės taip, kaip mums atrodo teisinga, o kiti žmonės tegali pasirinkti: palaikyti mūsų veiksmus ar ne, tačiau jokiu būdu mes neturime teisės pasmerkti kito žmogaus – ne mums skirstyti atpildus; reikiamu metu jie be kieno nors valios ir taip prigula to nusipelniusiųjų pečius. Thackeray nesmerkia nė vieno savo personažo, todėl net Rebeka, atrodytų, viena iš labiausiai morališkai smukusių asmenybių, knygoje savo veiksmais mums labiau sukelia keistą simpatiją, nei pasibjaurėjimą, kai, tuo tarpu, tyriausios širdies Ameliją mes ne kartą galime sukritikuoti dėl jos „davatkiško“ požiūrio į gyvenimą.
Jei kas, išsigandęs kūrinio apimties, manęs klaustų: imti į rankas ar neimti šį dvitomį, net nesudvejodama sakyčiau taip. Jis tikrai vertas Jūsų laiko. O pažintis su Rebeka Šarp „Beki“, tikrai privers Jus, jei ne daug ką apmąstyti, tai bent jau smagiai pasijuokti iš žmonių ydų, jų patiklumo ir to, kaip lengva kartais (žinoma, turint gražią galvelę su smegenėlėmis ant galvos), juos apsukti apie pirštą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą