2014 m. liepos 14 d., pirmadienis

Nora Roberts "Kur baigiasi upė"


Žinote, gyvenime vadovaujuosi taisykle – neleisk, kad kanonai tau vadovautų. Tai nereiškia, kad reikia nerūpestingai laužyti kiekvieną kelyje pasitaikiusią taisyklę ar normą; greičiau čia noriu pasakyti, kad darant pasirinkimus, nereikėtų vadovautis tais kanonais, nes tada daug ką prarandame. Mes apribojame save tokiais žodžiais kaip galima ir negalima, priimtina ir neleistina ir prarandame pusę to gėrio, kurį galime išpešti gyvenime.
Pavyzdžiui, besimokant universitete (ypač filologinėje srityje) gali išgirsti sakant: neskaityt to (tuo dažniausiai būna įvardijami meilės romanai arba detektyvai), nes tai tik nieko neduodantis skaitalas. (???) – „Iš kur jūs žinote, ką man tas skaitalas gali duoti, o ko – ne“, – norisi paklausti jų. Todėl labai dažnai į jų žanrinius apribojimus moju ranka ir skaitau viską: vertą ir nevertą literatūrą, nes, mano nuomone, žanriniai apribojimai (čia galima kalbėti ir plačiąją prasme) nieko verti žmonių gyvenime, kai kalbame apie gebėjimą suteikti paties svarbiausio – laimės. Juk, galiausia, jaunas žmogus nepažįsta savęs taip gerai, kad galėtų laikytis kažkokių kanonų, o jei jis jų laikysis, tai niekada savęs ir nepažins; niekada nesužinos, kas jį nuvilia, o kas suteikia laimę. Bet neįsileiskime į filosofavimus...
Prieš pradėdama postringauti apie visokius kanonus, norėjau pasakyti keletą žodžių ir apie dar vieną baigtą knygą. Matote, turiu įprotį tuo pat metu skaityti ne po vieną knygą, o susistatyti visą jų popuri. Taigi, bebaiginėdama savo neseniai apžvelgtą knygą apie fiurerį, sinchroniškai baigiau ir vieną iš tiesiog fabrikantiškai gaminamų Noros Roberts romantinių detektyvų. Pamaniau, pristatysiu jį, nes dabar vasara ir daugelis žmonių (o ypač moterų) nori atsipūsti ir pailsinti savo įtemptu rėžimu dirbančias galvas.
Taigis, šiuokart suveikiau 2012-aisiais Jotemos leidyklos išleistą Noros Roberts kūrinį Kur baigiasi upė. Kažin ar romantinių knygų gerbėjoms reikia pristatinėti Noros kūrybą – tai viena perkamiausių nūdienos autorių, kuri per metus išleidžia apie 1–3 knygas, o visų jos knygų leidimų užtektų skersai padengti visai Amerikai nuo Los Angelo iki Niujorko.
Jos romane Kur baigiasi upė būsime įvelti į holivudiškos žmogžudystės užkaborius. Knygoje jauna aktorė yra žiauriai nužudoma savo vyro, o judviejų ketverių metų dukra Olivija tampa vienintele įvykio liudininke. Pasislėpusi žaislų spintoje, ji išvengia pabaisos, kol policininkas Frenkas Breidis ją suranda ir padeda įveikti patirtą šoką. Kol pareigūnai tiria bylą, mergaitė saugiai išgabenama į Vašingtono valstiją, pas savo senelius, o Olivijos tėvas, taip pat aktorius, – narkomanas ir alkoholikas – yra nuteisiamas dvidešimčiai metų už mylėtos moters žmogžudystę...
Iki dvylikos metų Olivija ramiai gyvena saugiame narvelyje, kurį jai pasistengė suręsti seneliai: mokyklą ji lanko namuose, ji neturi draugų, kurie galėtų ją atpažinti, niekas nekalba apie jos nužudytąją motiną, kol vieną dieną Olivija, užlipusi į namų palėpę, nesuranda skrynios, kurioje užrakinti prisiminimai; tuomet prieš Olivijos akis vėl iškyla kraupios to vakaro, kai buvo nužudyta mama, smulkmenos, o norėdama daugiau apie tai sužinoti, mergina pasikviečia paviešėti kadaise ją išgelbėjusio policininko šeimą. Tuokart Olivija atrakina ne tik daug paslapčių, bet sutinka ir vaikiną, kuris vėliau užrašys jos motinos ir tėvo likimus į knygą, pakeisdamas visų likimus – Frenko Breidžio sūnų Nojų...
Iš knygos nereikia tikėtis kokių nors vingrybių ar netikėtumų – visi Noros, ir ne tik jos, romantiniai trileriai sukami pagal vieną ir tą patį modelį, keičiasi tik vietos ir personažai. Tačiau jei paklaustumėt manęs, renkantis tarp gausybės lietuvių skaitytojams puikiai pažįstamų Sandros Brown ir Noros Roberts knygų, visgi, siūlyčiau pasirinkti pastarąją. Niekas taip gerai nemoka papasakoti dviejų žmonių likimų, susijungiančių į vieną, kaip Nora. Ji tai daro neprilygstamai pagrįstai.
Kur baigiasi upė puikiai tinka atostogoms, ar pavargus nuo kūrinių, su kurias turi dirbti, kuriuos turi stengtis suprasti – šiame viskas aišku ir paprasta (išskyrus, galbūt, sugrįžusį žudiką), ir (grįžtant prie įžanginio filosofavimo) kartais tai gali suteikti daugiau laimės, nei galėtum tikėtis - svarbiausia neatmesti nieko, ką gali pasiūlyti gyvenimas!

Palieku su ištrauka iš knygos: 

"Po pabaisos apsilankymo viskas pasikeitė. Gražus namas su daugybe erdvių kambarių ir ištisais akrais žvilgančių grindų visiems laikams liks paženklintas pabaisos šmėklos ir sidabrinio prarastos Olivijos ramybės aido.
Mama jai sakė, kad jokių siaubūnų nėra. Juos galima tik įsivaizduoti; siaubūnai - tai negeri sapnai, tik sapnai. Bet tą naktį, kai ji matė, girdėjo, uodė tą pabaisą, mama negalėjo jos įtikinti, jog ji netikra.
Ir nebuvo kam pasėdėti prie lovos, paglostytį galvelės ir pasekti gražių pasakų, kad ji greičiau užmigtų.
Tėtis jai pasakodavo gražiausias istorijas, neįtikinamai kvailas istorijas apie rožines žirafas ir dvigalves karves. Bet jis susirgo, o susirgęs pradėjo blogai elgtis..."

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą