2014 m. liepos 30 d., trečiadienis

Graeme Simsion "Projektas Rožė"


Skaitymų dienos tęsiasi. Šįkart sukrimtau ne per seniausiai Alma littera išleistą australų autoriaus Graeme Simsion knygą Projektas Rožė. Tai debiutinis šio autoriaus darbas, kuris, pirmiausia užgimęs kaip scenarijus, virto romanu, ir dar nespėjęs pasiekti skaitytojų materialiuoju pavidalu, jau buvo apdovanotas Australijos rašytojų sąjungos premija geriausios romantinės komedijos kategorijoje bei ministro pirmininko literatūros premija. Šiuo metu knyga jau yra išversta į daugiau nei 30 pasaulio kalbų, o knygos gerbėjų dar turėtų pagausėti, kai (jei) išvysime jos pagrindinį herojų Doną atgimstant ir kino ekranuose. Tokia knygos sėkmė, žinoma, neapsiėjo be pulko puikios leidybininkų ir kolegų pagalbos, populiarinant knygą, tačiau negalime nuneigti ir autoriaus talento – Projektas Rožė tikrai šmaikšti ir vizuali romantinė komedija.
Istorija paprasta: trisdešimt devynerių metų universiteto profesorius Donas Tilmanas tikras vyro idealas, jei neminėsime fakto, kad dėl aspergerio sindromo jam sunku bendrauti su kitais, o dar sunkiau įgyvendinti savo sumanymą – susirasti žmoną. Kad viskas pasisektų, Donas sugalvoja projektą „Žmona“; jis paruošia klausimų paketą ir patalpina jį internete, tikėdamasis, kad taip, sutaupęs marias laiko pasimatymams, galės atsirinkti potencialias kandidates, o gal atsiras ir ta vienintelė... tačiau planus jaukia tarsi iš dangaus Dono kelyje iškritusi Rožė. Ji visiškai neatitinka Dono reikalavimų, o jos sudėtinga asmenybė turėtų trikdyti Doną kiekviename žingsnyje, tačiau Dono geraširdiškumas ir smalsumas verčia padėti merginai, kai ši išsiruošia ieškoti savo tikrojo tėvo. Sukurtas naujas projektas „Tėvas“ atitraukia Dono dėmesį nuo pirmojo, o bendravimas su Rože priverčia jį daug ką permąstyti ir daug ką atrasti...
Knygą puikiai tiks tiems, kas ne prieš pasijuokti: autorius negailestingai traukia savo herojus į nederamas ir sveiku protu sunkiai suvokiamas kvailų kvailiausias situacijas, o herojų dialogai, atsidūrus jose, liejasi laisvai ir natūraliai.
Kodėl šią romantinę komediją rekomenduočiau perskaityti? Todėl, kad tai, kas šioje knygoje mums sukelia skambiausią juoką, tikrovėje atrodytų visai nekaip: niekas nesijuoktų iš Dono asocialumo ir bendravimo problemų, nepateisinamai atrodytų seniai vedusio Džino palaidumas ir noras įsiversti į lovą viso pasaulio moteris, o Rožės, augusios be motinos ir nežinančios, kas jos tėvas, istorija sukeltų graudulį. Ši knyga apie didžiules žmonių problemas, kalba šmaikščiai, juokas praplečia žvilgsnio perspektyvą ir į tas „dideles“ problemas leidžia pažvelgti kiek kitaip, arba , kaip, manau, pasakytų ir pats Donas, vaikščiodamas po Gamtos istorijos muziejų Niujorke, kas šios žmogiškos, įveikiamos, problemos, palyginti su Visata ir didžiuoju sprogimu?
Baigusi knygą likau su kvaila šypsenėlė veide, lyg ne knygą bučiau perskaičiuosi, o gerą situacijų komediją pažiūrėjusi. Kiek girdėjau, šiemet australus turi pasiekti ir knygos tęsinys (The Rosie Effect), telieka tikėtis, kad ir Lietuvoje knygos gerbėjams neilgai teks laukti jo pasirodant gimtąja kalba.

Knygos ištrauką galite rasti čia:  http://www.knyguklubas.lt/out/1/html/0/dyn_images/0/cdb_Projektas-Roze_fl.pdf

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą