2013 m. gegužės 18 d., šeštadienis

"The Great Gatsby" 2013




Vakar buvo kalba apie knygą, šiandien – apie filmą. „Didysis Getsbis“ vėl sugrįžo į didžiuosius ekranus, tik šį kartą jau ne Robert‘o Redford‘o veidu, bet įkūnytas gyvosios klasikos – Leonardo DiCaprio. Na, o Carey Mulligan – Deizė - buvo tikras moteriškumo įsikūnijimas.
Galiu pasakyti, jog naujasis Baz‘o Luhrmann‘o darbas manęs tikrai nenuvylė ir Getsbis nebuvo sugadintas. Jei prisimenate tokius šio režisieriaus darbus (o ir kaip galima užmiršti!) kaip „Romeo+Juliet“ (1996), "Moulin Rouge!" (2001) tai tikrai nesuklysite pasirinkę ir „Didijį Getsbį“.
Vienaip ar kitaip, filmui galima pritaikyti tokius skambius epitetus kaip stilingas, blizgantis, ekscentriškas ir lengvabūdis. Manau, komandai puikiai pasisekė atskleisti trečiojo dešimtmečio aukso blizgesį: visur liejosi alkoholis, muzika, juokas ir nerūpestingumas. Ir visame šiame karnavaliniame margumyne išsiskyrė vienas žmogus su susikurta svajone – Getsbis.
Galite paklasuti, kuo šis filmas pranašesnis už savo pirmtakus? Būtent savo stilizuota erdve, dizainerių darbu bei aktorių pasirinkimu. Ir tuo, jog tai neabejotinai naujojo tūkstantmečio filmas. Labai gerai buvo atskleisti visi knygos personažai, - žinoma, tiek kiek to norėjo režisierius. Puikiai pasirodė Tobey Maguire, kuriam buvo paskirtas Niko Karavėjaus vaidmuo; net nežinau kuris vienas kitam labiau tiko: vaidmuo Tobey ar Tobey vaidmeniui.
Jei reikėtų šią ekranizaciją sulyginti su kokiais nors matytais filmais, tai sakyčiau, jog čia rasite  gerą dalį „Moulin Rouge!“ pasakojimo manieros ir išprotėjimo bei dalį stilingosios šiuometinės „Anos Kareninos“.
Apskritai, manau, kad pasirinkus dar kartą ekranizuoti žymiąją knygą, nebuvo apsirikta, kadangi dabartiniam mūsų būviui, geriau negu kam kitam, pavyksta pajusti „Getsbio“ laikotarpį, - mes patys jame gyvename.
Į ekranizaciją nueiti patariu gero kino mėgėjams ir estetams, nes ko jau ko, bet stiliaus filmui tikrai netrūksta. Ir jį, mano manymu, be abejonės, galime vadinti vienu iš stipriausių šių metų filmų.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą