2014 m. rugpjūčio 19 d., antradienis

Lionel Shriver "Pasikalbėkime apie Keviną"


Apie Lionel Shriver romaną Pasikalbėkime apie Keviną pirmą kartą išgirdau 2012-aisiais, kai kino teatruose ėmė startuoti pagal jį sukurtas kino filmas. Tais pačiais metais Alma littera leidykla išleido šią, Orange premija apdovanotą ir gerų atsiliepimų tiek tarp kritikų, tiek tarp skaitytojų susilaukusią, knygą lietuviškai, bet dėl laiko, ar noro stokos, nusprendusi pamatyti filmą, knygos nebuvau skaičiusi. O gaila, nes tuomet būčiau galėjus pasakyti, kad tai ne tik puikia režisūra ir aktorių (ypač jaunųjų) meistriškumu pasižymėjusi juosta, bet ir puiki, iki smulkmenų iškapstyta, kūrinio ekranizacija, išlaikanti originalią šio aurą ir koloritą.
Tiesą pasakius tuomet Shriver gvildenama smurto mokykloje (Jodi Picoult Devyniolika minučių) ir, pavadinkime, nesusikalbėjimo šeimoje (dar daugiau Jodi Picoult...) problema man nepasirodė kažkuo ypatinga, kad imčiau apie tai krimsti dar vieną knygą. Visi esame pažįstami su šiomis „amerikietiškomis“ problemomis; daugelis nenuilsta kasinėti ir ieškoti atsakymų – kas dėl to kaltas? Ir daugelis taip bekasinėdamas sugeba tik viena – nuo ko nelieki nustebęs – apdrabstyti purvais šiuolaikinę, visko pertekusią, vakarų visuomenę; taip tad ką naujo begalėtume atrasi šiose istorijose, kurios visada taip akivaizdžiai pasuka prie vieno ir to paties kaltininko?
Taip. Ką naujo begalėtume atrasti... Shriver visiems skeptikams gali duoti atkirtį: naują žvilgsnį ir atsakymą – ne šiaip kokį sentimentalų bandymą išsilieti (o gal kaip tik tokį?) – į klausimą, kas kaltas.
Savo pasakojimą autorė pradeda nuo Evos ir Franklino, laimingų sutuoktinių poros, kurie po ilgų dvejonių ryžtasi pagausinti savo šeimą. Eva dėl šio pagausėjimo iš pat pradžių abejoja: ji nežino ką reiškia būti motina, ir nežino ar nori tai sužinoti. Kai gimęs sūnus pirmą kartą padedamas jai į skreitą, nei jis, nei pati Eva, nepajunta jokio tarpusavio ryšio, ir,  jau gerokai vėliau, moteris supras, kad tie nesibaigiantys verksmai ir nenoras būti, buvo pirmieji sūnaus pagiežos, neapykantos, nemeilės ženklai, pavertę ją tiek jo teroro auka, tiek vienintele publika, kuriai skirtas spektaklis...
Lionel Shriver kūrinys parašytas epistoline Evos laiškų Franklinui forma, – sunku būtų surasti tinkamesnę formą šiam kūriniui ir nagrinėjamai temai. Šie monologiniai laiškai, net nesitikint atsako, puikiai atspindi Evos – motinos ir sutuoktinės – situaciją, į kurią ją taip išmaniai patupdė Kevinas. Ji matė, ji šaukėsi pagalbos, bet ar kas ją išgirdo? Kas patikėjo? Palikta namuose ji augino sūnų ir matė koks jis auga, bet ar kas klausėsi, ką ji sako?
Ooo, Shriver knyga man patiko. Ji pilna klausimų ir opių problemų: ar tu kalta, kad pagimdei monstrą? Kaip priversti tai pamatyti tėvą, kuris gyvena tobulos šeimos vizija, ir visiškai nenori matyti sūnaus kitoniškumo? O galbūt tu pati klysti? Kaip nuspręsti kur „vaikų žaidimai“ virsta gerai apgalvotu smurtu? Ir kodėl mums taip svarbu ką nors apkaltinti, bet ne sustabdyti laiku? Dar daugiau, kaip nuspęsti kas kaltas? Ir kodėl?
Pasikalbėkime apie Keviną vertas kiekvienos skaitymo minutės. Gilesnių apmastymų vertos mintys apie visko pertekusią ir nuo to pervargusią vakarų visuomenę, kurią metonimiškai įkūnijo pati Evos šeima, kuriai galvą nulenkė ir dienos žvaigžde patapęs Kevinas. Taiklus, kaip pati Kevino lankininko ranka, siužetas; dialogai, kurie lyg iš lanko paleista strėlė lekia tiesiai į taikinį ir, turiu pripažinti, vieni iš įdomiausių mano sutiktų literatūrinių personažų – Eva ir Kevinas.
Jei ieškote ko nors, kas paliktų įspūdį ir iškviestų į diskusiją – Pasikalbėkime apie Keviną kaip tik tai, ko reikia.


P. S. tikrai rekomenduoju ne tik knygą, bet ir jos ekranizaciją, kurioje pagrindinius vaidmenis neįtikėtinai gerai (net prisimenu kaip plaukai šiaušėsi) įkūnijo Tilda Swinton (Eva), John C. Reilly (Franklinas), Ezra Miller bei Jasper Newell (Kevinas); tai dėl šios juostos palikto įspūdžio, galiausiai, ir nusprendžiau perskaityti patį kūrinį (nors normaliame pasaulyje viskas vyksta atvirkštine tvarka).



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą