2013 m. rugpjūčio 11 d., sekmadienis

"Straw Dogs" 2011



Dabar paklausiu klausimo, į kurį tiek vyrai, tiek moterys, stengsis atsakyti dar daug amžių, iki pat pasaulio pabaigos: tai ką gi reiškia būti vyru? Kas yra tikras vyras? Macho, kuris prašytas ar ne, visur demonstruoja savo lyderio pozicijas, viršenybę bei raumenų kalnus?  O gal paprastas drovuolis, kuriam ne tiek rūpi pasipuikuoti, kiek gyventi taip, kaip ir turi gyventi vyras – dirbant, rūpinantis šeima ir silpnaisiais?
Deja, merginos, turiu nuvilti, Jums teks visada rinktis vieną ar kitą, nes retai būna, kad visos gerybės ar ydos susikauptų viename kūne. Bet pasvajoti apie tai niekas nedraudžia, ar ne?
Jei kam įdomu, kodėl čia tokia įdomi mano prakalba (?), tai žinokit, - ruošiu jus 2011-ųjų metų  Rod‘o Lurie filmui „Straw Dogs“ („Šiaudiniai šunys“). Šis filmas tai to paties pavadinimo 1971-ųjų Sam‘o Peckinpah‘o  filmo perdirbinys. Kuriant abu filmus buvo remtasi Gordon‘o Williams‘o romanu  The Siege of Trencher's Farm“, bet tik remtasi, nes esant tiek pakeitimų abiejose juostose, kaži ar galime tai vadinti ekranizacijomis.


2011-ųjų filmo versijoje esame nukeliami į Amerikos Pietus, Misisipės valstijoje esantį mažyti miestelį. Būtent į šį miestelį iš Los Andželo ir atvyksta jauna šeima, scenaristas Deividas ir Eimė. Kadangi miestelis – Eimės gimtinė, sutuoktiniai apsigyvena jos senuosiuose namuose. Namas ir jo pastatai yra apleisti, todėl jie pasisamdo statybininkų komandą, kad šie suremontuotų daržinės stogą. O šie „draugužiai“, pasirodo esantys tikri Pietų idealai: darantys ką nori ir kada nori, nesuvaldomi ir agresyvūs. O kur dar tai, kad visiems jiems patinka saldžioji Eimė. Na, o Deividas...ne veltui pradėjau nuo sudėtingo klausimo, kas yra tikras vyras... Deividas (atitinkantis antrąjį mano pradžioje aprašytą vyro įvaizdį) rašo naują scenarijų ir jam reikia ramybės, kad galėtų šį baigti, tačiau, klausimas: ar tinkamą vietą jis tam pasirinko?


Jei 1971-ųjų versijoje Deividą suvaidino neprilygstamas Dustin‘as Hoffman‘as, o Eimę įkūnijo Susan‘a George, tai naujojoje versijoje (nusivylimui ar džiaugsmui) tai padarė ne tokio pirmumo žvaigždės kaip James Marsden‘as ir Kate Bosworth. Kadangi nemačiau ankstesniosios filmo versijos, neįmanoma nei lyginti, nei spręsti, kas pasirodė geriau. Kalbant apie šią versiją – tiek James, tiek Kate man tiko net labai. O kur dar nuostabieji blogiukai, kurių vedliu taikliai buvo parinktas galingasis „Tikro kraujo“ vampyras Alexander‘is Skarsgård‘as, kitaip žinomas Eriko vardu.


Nors apie „Straw Dogs“ perkūrinį sklando įvairiausių nuomonių, tačiau aš pasilieku su Roger‘io Eberto , deja, jau amžinatilsį, nuomone ir šį filmą vertinu teigiamai – 3 žvaigždutėmis iš 4. Stebint kadrus, ne vienoje vietoje kūnu prabėgo šiurpuliukai, o šiurpuliukais reikia tikėti! 
Trileris buvo vertas jam paskirto laiko: nenuobodūs dialogai, tikrai neblogas veiksmo vietos ir aktorių pasirinkimas leis man ramiai nueiti miegoti.
Ak, tiesa. Tai kas gi yra tikras vyras? Jei rūpi atsakymas į šį klausimą, rekomenduoju pažiūrėti šį gerai susuktą, trilerį, galbūt rasite jame atsakymą...o gal ir ne.
Saugaus miego.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą