2013 m. rugpjūčio 15 d., ketvirtadienis

Cormac McCarthy "Laukinių arklių pakerėti"



Sukramsnojau dar vieną knygą, apie kurią norėtųsi pakalbėti ir šioje erdvėje. 1992-aisiais pasirodžiusi Cormac McCarthy knyga „Laukinių arklių pakerėti“ („All The Pretty Horses“) Amerikoje iš kart atnešė autoriui pripažinimą. Su šia knyga jis laimėjo „Nacionalinės knygos apdovanojimą“ („National Book Award“) bei „Nacionalinės knygos Kritikų rato apdovanojimą“ („National Book Critics Circle Awards“).
Laukinių arklių pakerėti“ yra pirmoji „Sienų trilogijos“ knyga, tačiau išleista mūsų „Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos“ 2007-aisiais ji taip ir nesulaukia savo seserų, o gaila. Tikrai gaila, nes knyga man patiko.
Ji nukėlė mus į praeito šimtmečio penkto dešimtmečio pabaigą Teksase, kur sutinkame pagrindinį knygos veikėją tylųjį Džoną Greidį Koulą bei jo draugą Leslį Roulinsą. Vieną dieną, kai Džonui Greidžiui viskas, kuo jis iki šiol gyveno, pasirodo nebeteisinga, šešiolikmetis kartu su Roulinsu leidžiasi į kelią sėdėdami ant žirgų. Jie palieka savo šalį ir vyksta į Meksiką, o jiems keliaujant į dulkėtąją šalį, prie jų prisijungia paslaptingas pakeleivis Džimis Blevinsas, tikinantis, kad jie bendraamžiai, ir kad šautuvas bei arklys, ant kurio jis joja, yra jo, o ne vogti. Tačiau kur tiesa?
Kaip nepastebimai Blevinsas prie jų prisijungia, taip nepastebimai ir išnyksta, bėgdamas nuo jį persekiojančiųjų ir gelbėdamas visai niekuo dėtus Džoną Greidį ir Roulinsą.
Galiausiai dviejų draugų kelionė baigiasi apsistojus vienoje asjendoje, kurioje abu įsidarbina. Roulinsas susidraugauja su vietiniais, o Džonas Greidis netrunka pakilti šeimininko akyse, tačiau jų ramybė, kaip tyla prieš audrą. Blevinso neaiški praeitis, atseka juos, o situaciją dar pablogina tai, kad jiems šališkas šeimininkas atsuka nugaras, sužinojęs apie Džono romaną su jaunute jo dukra.
Jie abu pakliūva į kalėjimą, prieš tai sudalyvavę tardymuose ir paskutinį kartą sutikę Blevinsą, kuris yra negailestingai nušaunamas. Kalėjime Džonas Greidis ir Roulinsas susiduria su tokiu žiaurumu, apie kurį negalėjo net pagalvoti, o vienintelis būdas tame žiaurume išgyventi – tapti žiauresniam už visus. Ir jiems pasiseka. Tačiau kokia kaina?
Laukinių arklių pakerėti“ buvo knyga, persismelkusi kaži kuo – ieškojimais? fatalizmu? tikėjimu? –  iš romantizmo epochos, kaži ką – tuštumą? visa persmelkiantį ilgesį? –  atsinešusi iš „prarastosios kartos“ ir visa tai supynusi į be galo poetišką, lyrišką prozą, kurioje ne tik pasakojama sudėtinga jaunuolių istorija, jų kelionė, bet taip pat svarstoma kas yra gėris ir blogis, kur yra Dievas, o kur velnias – kas mus lydi kelyje? Džono Greidžio personažas susiduria su visais autoriaus iškeltais svarstymais, įgyvendina juos savo kūnu, dvasia, apmąsto juos mintyse, kad ir stebėdamas naktinį dykumos dangų. Visi šie potyriai, subrandina jį kaip tokį vyrą, kuriam, atrodytų, jau teko susidurti su visomis vidinėmis ir žmoniją persekiojančiomis  šmėklomis.
Kaip ir sakiau knyga man patiko, tiek personažai su kuriais teko joje susidurti, tiek autoriaus rašymo stilius: niekur neskubanti, išgryninta, lengvai pro akis, lyg laukinių arklių banda, lekianti fatališka proza, kuriai nereikia jokių bereikalingų liaupsių. Tai buvo stipri ir kontraversiška knyga, kurioje rasime tiek nuostabiai apdainuojamą meilę moteriai, arkliams, tiek žiaurią mirtį, ir smurtą, kuriuo iškovojamas gyvenimas. Knyga neturėtų nusivilti nei geros grožinės literatūros gerbėjai, nei komercinės prozos mėgėjai, bet tikrai ja nusivilsite, jei Jums nerūpi ir jei neleisit sau, kad Jums rūpėtų.
Ir užbaigiu šios dienos litaniją trumpa ištraukėle iš knygos, kurioje Džonas Greidis kalbasi su jį suėmusiu meksikiečiu kapitonu:

„ – O jums neatrodo, kad tikrai yra gerų ir blogų dalykų?
- Dalykų – ne. Aš manau, kad tai prietaras. Tai Dievą netikinčių žmonių prietaras.
- Manote, kad amerikiečiai netiki Dievo?
- O taip. O tu?
- Ne.
- Mačiau, kaip jie naikino savo turtą. Kartą mačiau, kaip vyras naikino savo mašiną. Su matillo? Kaip jūs jį vadinat?
- Plaktuku.
- Vien tik dėl to, kad ji neužsivedė. Ar meksikietis kada nors taip padarytų?
- Nežinau.
- Meksikietis to nepadarytų. Meksikietis netiki, kad automobilis gali būti geras ar blogas. Jei automobilyje yra kas bloga, jis žino, kad sunaikinęs jį nieko nepasieksi. Nes jis žino, kur gėris ir blogis glaudžiasi. Anglosaksas, kaip būdinga jo supratimui, mano, kad meksikietis prietaringas. Bet ką reiškia prietaringas? Mes žinome, kad daiktams būdingos tam tikros savybės. Šitas automobilis žalias. Arba viduje turi tam tikro tipo variklį. Bet jis negali būti nešvarus, supranti. Imkime žmogų. Net ir žmogų. Žmoguje gali būti kokio nors blogio. Bet mes nemanome, kad tai jo paties blogis. Kur jis jį pasigavo? Kaip jis jį pasisavino? Ne. Meksikoje blogis – apčiuopiamas dalykas. Jis keliauja savo paties kojomis. Gal kurią dieną jis aplankys tave. Gal jau aplankė.“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą