2012 m. lapkričio 12 d., pirmadienis

"Kita Žemė" 2011


Įsivaizduokite, kad kažkur ten, kosmoso platybėse, staiga atsiranda kita Žemė. Ir kad joje gyvena mūsų antrasis „aš“. Ką pasakytumėt sutikę save? Įspėtumėt jį, kad nesielgtų, taip kaip jum jau teko? Pasiūlytumėt kartu sužaisti kompiuterinį žaidimą? O gal prarastumėte žadą?
Mike‘o Chaill‘o režisuota drama užčiuopia būtent šį klausimą. Filmas 2011 metais debiutavo „Sundance“ kino festivalyje ir buvo apdovanotas specialiu žiuri prizu. Vėliau filmą pakvietė ir Tarptautinis Lokarno kino festivalis. „Kita Žemė“ („Another Earth“), tai pirmasis meninis ilgametražis šio režisieriaus darbas. Ir ką galiu pasakyti, blynas tikrai neprisvilęs.


 Kaip jau galėjote suprasti, filmas turi fantastinių elementų, bet neišsigąskite tie, kurie nekenčia šio žanro- elementai ir telieka tik antraplaniais elementais. Pats filmas- pavadinčiau tai gerai susukta drama- koncentruojasi ir nagrinėja dviejų žmonių gyvenimus ir ryšius, po įvykusios autoavarijos. Tragiškas įvykis visiškai pakeičia muzikos profesoriaus Džono (William Mapother)
 ir talentingos studentės Ronos (Brit Marling) likimus. Jis netenka nėščios žmonos ir vaiko, o Rona negali paleisti prisiminimo, kad tai ji kalta dėl tų žmonių mirties, ramybės neduoda kaltė.
Automobilio avarija nebūtų įvykusi, jeigu prie vairo užsisvajojusi mergina nebūtų žvalgiusis į dangų, kuriame tarp žvaigždžių jau ryškėjo nauja planeta. Po ketverių metų mokslininkai išsiaiškina, kad plika akimi matomoje planetoje gyvena tokie pat žmonės kaip mes. Maždaug tuo pačiu metu kaltės kamuojama Rona, atkalėjusi terminą, vėl sutinka į depresijos ir alkoholio liūną panirusį Džoną, kuris neseniai atbudo iš komos ir sužinojo, kad jo šeimos nebėra.
Mergina ryžtasis jį aplankyti, norėdama atsiprašyti, bet kai vyras atidaro duris jai užima kvapą, ji išsigąsta ir prisistato kaip namų tvarkytoja, siūlanti savo paslaugas. Džonas priima ją į darbą, nežinodamas, kad tai ji, kuri sudaužė jo gyvenimą. Jiedu po truputį suartėja, bet nutylėjimas Ronai neduoda ramybės, ji nori pasakyti tiesą ir kai tai įvyksta, daug kas pasikeičia.

William Mapother ir Brit Marling

Tai tikrai geras filmas, apie griaužiančią kaltę, nenorą ir reikmę pradėti gyvenimą iš naujo. Roana kaip ir Džonas jaučiasi visko netekusi ir niekam nebetinkama, kaip turinti teistumą, todėl nusprendžia leistis į kitą Žemę, bet, ne visada viskas klostosi pagal norus. Ir Rona supranta, kad kai kam kitos Žemės reikia daug labiau negu jai. Atsisakiusi savo laimingo bilieto ir pasakiusi tiesą Džonui ji randa ramybę, kadangi suteikusi menkutį šansą pavadinimu „galbūt“ kitam, ji ir pati jį gauna.
Prieštaringa filmo pabaiga man pasakė štai ką: kad tik atsisakę savo senojo „aš“ mes galime susidurti su naujuoju.
Kitaip nei daugelis, filmą rekomenduoju visiems- pamąstyti niekam nepamaišo.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą