2012 m. lapkričio 25 d., sekmadienis

Akvilė Zavišaitė

Akvilė Zavišaitė (1964-1991)

Vakar aplankiau Juozo Baltušio anūkės Akvilės Zavišaitės darbų parodą, kuri šiuo metu eksponuojama Klaipėdos galerijoje. Šie metai- dailininkės penkiasdešimtmetis, deja, jos šiame pasaulyje jau nebėra. 1991 metais ją įveikė trejus metus kraujyje nešiotas AIDS virusas. Bet iki to laiko Akvilė suspėjo palikti gyvų apie 50 didelių drobių, šūsnis eskizų ir kitokių darbelių.
Jos, kaip dailininkės, kelias nebuvo lengvas. Dar mokydamas mokykloje mergina pradėjo ruoštis stojamiesiems egzaminams į Vilniaus dailės institutą, tačiau kelią į institutą jai užkirto tai, jog nebuvo komjaunuolė. Akvilei taip ir neteko laikyti egzamino. Namiškių prikalbėta Akvilė tada įstojo į pedagoginį institutą ir studijavo anglų kalbą. Po antro kurso atlikusi praktiką Salomėjos Neries vidurinėje mokykloje ji susilaukė labai gerų atsiliepimų ir nutarė tapti dailės mokytoja, bet studijas nutraukė 1983 metais gautas leidimas išvykti gyventi į Australiją, ten gyveno jos motina (tėvai išsiskyrė kai Akvilė dar mokėsi pradinėse klasėse). Tais pačiais Akvilei pasiseka įstoti į Niukaslio dailės koledžą, kur ji studijuoja tapyba, piešimą, keramiką, mokėsi prancūzų kalbos. Baigusi jį (1987m.) Akvilė įgijo bakalauro laipsnį ir dailininkės diplomą.
Po mokslų ji nuvyksta į JAV, grįžta į Australiją ir įstoja į aspirantūrą, apsigina disertaciją ir įgyja aukštesnio laipsnio dailininkės diplomą.
Akvilės darbai parodose pasirodo nuo 1984 metų. Jie aplankė tokias šalis kaip JAV, Australiją ir žinomas merginos tėvynę- Lietuvą.
Dailininkės darbuose vyrauja moteriškos figūros, nemažai portretų, autoportretų, pasitaiko simbolių ir kt. Daugelis kūrinių atlikti savita pasteline technika, brūkšniuojant; Akvilė susikūrė ir savitą spalvinę gamą: daug mėlynų, tamsių, prigesintų atspalvių, kurie drobėse įgauna intymią, asmenišką skambesį.  Intriguoja skirtumas tarp grafika atliktų ir tapytų jos darbų.
Žemiau- keletas dailininkės darbų.











Komentarų nėra:

Rašyti komentarą