2013 m. birželio 11 d., antradienis

"Arbitrage" 2012


Pagalvojusi supratau, kad gan seniai bežiūrėjau kokį tai trilerį, todėl nieko keista, kad mano akiratyje šį kartą atsidūrė seniai bematytas Richard‘as Gere‘as su naujuoju darbu „Arbitrage“. Lietuviai vėl pranoko patys save, pritaikę filmui lietuvišką pavadinimą, kuriame biržos terminas išvirto į „Apgaulingą aistrą“. Na, ar ne gražus skambesys? O kaip atspindi filmo esmę, tai tu neklausk. Bet ką padarysi...
Filmą režisavo ir scenarijų jam rašė jaunas režisierius  Nicholas Jarecki‘s, tačiau nepaisant to, komanda matoma ekrane buvo tikrai ne iš pradedančiųjų. Pagrindinį turtuolio vaidmenį kūrė  Richard‘as Gere‘as, jo žmona tapo Susan‘a Sarandon, įtarųjį detektyvą sukūrė Tim‘as Roth‘as, o teisingąja (sąlygiškai) dukrele pabuvojo jauna, bet tikrai neprasta Brit Marling, kuriai tebejaučiu simpatiją po prieš metus išvystos „Kitos žemės“.


Filmo istorija pasakoja apie šešiasdešimties sulaukusį –onierių, kuris turi viską ko begalima norėti: gražius ir didžiulį potencialą ateityje turėsiančius vaikus, žmoną, kuri keliasi penktą rytę ir užsiima labdara ir pilatesu bei, žinoma, meilužę – jauną ir gražią prancūzę dailininkę, kuri kaip ir priklauso yra pavydi ir nesupratinga. Kas belieka turtuoliui, jei ne nuolaidžiauti tokiai ugniai, kad tik išlaikytų ją rankose. Taigi, po nevykusio barnio, dėl dėmesio stokos, vyras, kad jam būtų atleista, pasisiūlo praleisti savajai dailininkei porą dienelių jo užmiesčio name, bet čia pats likimas pakiša koją – vyrą bevažiuojant apima snaudulys ir...kitą akimirką jis jau yra apvirtusioje mašinoje, o kartu su juo nebegyva meilužė. Išspyrus duris jam pavyksta pabėgti, bet kiek galima bėgti nuo teisingumo kai ant tavo galvos pakimba ne tik meilužės gyvybė, bet ir grėsmė būti pričiuptam sukčiavus? O dar geresnis klausimas, ar galima pasirinkti bausmę, kurią atlikti tau būtų patogiau? O gal, teisingai suplanavus, pavyks išlipti sausam, bet ką tai kalbėtų apie mūsų pasaulį?


Filme puikios istorijos buvo sukurtos ir Sarandon bei Marling. Žmonos ir dukters situacijos gerai atspindėjo tai, kaip ištikimybę bei moralinius principus galima parduoti ir paaukoti, siekiant materialaus gerbūvio bei karjeros aukštumų.
- Pasaulis šaltas, - sako Gere'o personažas.
- Tada tau reikia šiltų kailinių, - atšauna žmoną vaidinanti Sarandon.


Filmas baigiasi taip netikėti ir taip šaltai, kaip ir turi baigtis tai, ką vadiname realybe. Sakyčiau epilogas puikiai atspindėjo tai, kuo teisingumo institucijos virsta, tai, ko jos labiausiai bijo ir tai, į ką jos kištis nėra per daug norios.
Pažiūrėti filmą siūlau visiems lietuviams, kurie jau senokai yra nusivylę teisėsaugos darbu, kai ši susiduria su privilegijuotaisiais. Taip pat tiems, kuriems patinka loginiai ir azartiniai žaidimai, nes šiuose svarbiausia (kad ir ką sakytų mamytės) laimėti. Bet retai kada pasitaiko, kad laimėtojas būtų absoliutus, dažnai jį pergudrauja tie, iš kurių jis mažiausiai šito tikėjosi.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą