2013 m. birželio 14 d., penktadienis

Penktadienio atradimas - Robert Capa



Naršant po visagalio interneto platybes, mano akis, visai netikėtai, patraukė keletas gan įdomių ir, sakyčiau, kontraversiškų nuotraukų. Kaip visada, pradėjusi domėtis viskuo, kuo tikrai nereikia, sužinojau, jog mano akį patraukusios fotografijos yra darytos ne ko kito, o žymaus vengrų kilmės fotografo Andre Friedmann‘o, geriau žinomo Roberto Capos vardu.
Nors pats visą gyvenimą prisistatinėjo kaip fotožurnalistas, visgi, Capa buvo fotomenininkas, kuriam už vis svarbiau buvo pagauti „tą“ momentą. Neminint jo darbų, pasaulyje jis dar žinomas kaip vienas iš kompanijos Magnum Photos įkūrėjų.
Capa gimė 1913-aisiais Austrijos-Vengrijos imperijoje, kurią paliko 1932-aisias, kai buvo areštuotas už dalyvavimą protesto akcijoje. Išvykęs iš šalies jis atvyksta į Berlyną su svajone, tapti rašytoju, tačiau, vietoj to, įsidarbina fotografu. Būdamas žydų kilmės, Capa bijojo galimo persekiojimo, todėl į valdžią atėjus naciams jis apsigyvena Prancūzijoje, o prieš Antrąjį pasaulinį karą atsiduria Niujorke.
Per savo ne tokį jau ilgai trukusį gyvenimą Capa įamžino 5 pasaulyje vykusius karus:  Ispanijos pilietinį karąAntrąjį Kinijos – Japonijos karąAntrąjį pasaulinį karą1948 m. Arabų – Izraelio karą ir Pirmąjį Indokinijos karą. Būtent fotografuodamas paskutiniajame, jis ir mirė, karo lauke užlipęs ant minos.
Patys Capos darbai jau kalba apie jo humaniškumą, ieškojimą „to“ momento, kurį galėtų sustabdyti, kai visas jo matomas pasaulis pasimetęs karo chaose. Ieškant momento, jam ne tiek rūpėjo nuotraukos techninė pus, kiek, būtent, jausmo, minties perteikimas. Na, per daug jo kaltinti ir negalime, būnant karo lauke tikrai nepasirūpinsi viskuo, o ypač, prisiminus, kad tais laikais visa, ką jie vadino fototechnika, buvo gan ribota.
Susipažinimui - pridedu keletą jo darbų.




















Komentarų nėra:

Rašyti komentarą