2013 m. gegužės 8 d., trečiadienis

"Dancing Barefoot"



Naktį leidžiu su sena gera muzika. Šį kartą tai Patti Smith „Dancing Barefoot“. Ją Patti Smith parašė kartu su  Ivan Kral, su kuriuo bendradarbiavo didelėje dalyje savo darbų. Pirmą kartą daina pasirodė 1979 metų „Patti Smith Group“ albume „Wave“.
Daina buvo sukurta ir dedikuota dviems įsimylėjėliams. Tie įsimylėjėliai tai prancūzų aktorė Jeanne Hébuterne bei žymus, italų kilmės, modernistinės krypties, skulptorius ir tapytojas Amedeo Modigliani. Kai jiedu susitiko Paryžiuje Jeanne tebuvo devyniolika.

          

Po vyro mirties Jeanne į savo namus globoti ir atsigauti pasiima tėvai, bet moteris net neplanuoja gydytis. Ji iššoka iš penkto savo tėvų namo aukšto ir užmuša tiek save, tiek netrukus turėjusį gimti vaikelį.
Už užmegztus artimus ryšius su dailininku-(amžinu)alkoholiku, Jeanne buvo pasmerkta savo šeimos, kurie buvo griešti katalikai ir netoleravo tokių ryšių. Visgi, tarp jaunuolių užsimezgė tikra meilė. Jeanne ir Amedeo netruko susilaukti dukters, tačiau, alkoholis, nesaikingas jo vartojimas, jau buvo stipriai paveikęs dailininką ir Jeanne besilaukiant antro vaiko Amadeo miršta nuo tuberkuliozinio meningito. Miršta būdamas 35-erių.
Kai kuriems gali atrodyti tiesiog nesveika gyventi su alkoholiku ir užmušti ne tik save, bet ir savo vaiką, kad „būtumėm amžinai kartu“, bet daugelis žmonių laiko šią istoriją gan romantiška (???), - viskas priklauso nuo požiūrio.
Na, o kai taip trumpai aptarėme dainos įkvėpimo šaltinį, reikia pasiklausyti ir pačios dainos, kuriai Rolling Stone‘s skyrė 323-ąją vietą iš 500 visų laikų geriausių „gabalų“.
P.S. Savas šios dainos versijas taip pat pateikė „U2“ (1989-aisiais) bei „Shakespears Sister“(2011-aisiais), tai pridedu ir šias palyginimui. Nors man, asmeniškai, originalas, kaip nekeista, šį kartą arčiau širdies. Matyt, Patti Smith tikrai turėjo talentą dainuoti „emo“ dainuškas.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą