2014 m. vasario 28 d., penktadienis

"Dallas Buyers Club" 2013


Pagaliau radau laiko pamatyti, ilgai lauktą naująjį režisieriaus Jean-Marc Vallée filmą „Dallas Buyers Club“ („Dalaso pirkėjų klubas“), kuris debutavo 2013-ųjų Toronto kino festivalyje. Šis, tarptautinio pripažinimo susilaukęs kanadiečių režisierius, garsėja tokiais darbais kaip: „Black List“ (1995), „Cafe de Flore‘ (2011) bei visiems lietuviams jau ir iš televizijos ekranų pažystamu – „The Young Victoria“ (2009).
Naujasis jo filmas, kuriame pagrindinius vaidmenis sukūrė  Matthew McConaughey, Jennifer Garner bei Jared Leto, pasakoja tikrais įvykiais paremtą istoriją apie elektriką Ron‘ą Woodroof‘ą. Po nelaimingo atsitikimo darbo vietoje, vyras atsiduria ligoninėje ir sužino, kad gyventi jam liko 30 dienų, kadangi jo kraujyje aptiktas pražūtingas AIDS virusas. Nutrūktagalvis, homofobiškas, „tu – moteris, aš – vyras“ filosofija besiremiantis vyras nesutinka su savo nuosprendžiu ir ieško būdų, kaip prailginti savo „terminą“. Tam jis randa dar tik badomus medicinoje AZT ir, kad jų gautų, Ronas pasiryžęs papirkinėti visus, kas tik leidžiasi papirkinėjamas. Deja, šis gėris jam ilgai nesitęsia ir Ronas priverstas ieškoti kitų būdų kaip gauti preperato. Taip Ronas atsiduria Meksikoje, kur susipažįsta su amerikiečių daktaru, praradusiu licenziją dirbti šalyje. Šis daktaras pasako tiesą: AZT ne gydo, bet naikina kiekvieną dar sveiką ląstelę, todėl rekomenduoja ir gydo Roną kitais preperatais. Po trijų mėnesių paaiškėja, kad jo gydymas veika, taigi Ronas nusprendžia imtis šių preperatų gabenimo per sieną bei pardavinėjimu žmoniems. Neilgai trukus, kartu su dar ligoninėje sutiktu transvestitu Rone, jis įkuria Dalaso pirkėjų klubą, į kurį įstoję žmonės gauna Rono platinamų preperatų, žinoma, už tam tikrą mokestį. Šiuo savo veiksmu vyras įskelia polemiką visuomenėje, o jį patį už skvernų ima tampyti FDA institucija, teismai, daktarai...


Pasakojant Rono istoriją, išryškėja daug iki šiol mums aktualių problemų: ar gali kas nors nurodyti kuo žmogui gydyti savo ligą? ar galima jam uždrausti gydytis, nors rezultatai rodo, jog tai padeda? ar vaistų, kurie padeda, platinimas yra nusikaltimas? kur čia valdo faktai, logiškumas, racionalumas, o kur – korupcija ir kapitalas.
Antroji šio filmo styga neką prastesnė. Ji paliečia ypač šiandien aktualų klausimą ir, mano nuomone,  labai jau fašizmu mūsuose atsiduodantį, požiūrį į homoseksualus. Tačiau ko verti mūsų homofobiški įsitikinimai, dienos pabaigoje, kai mirtis beldžiasi į duris? Būti žmogui žmogumi, štai ką vis dažniau pamirštame.
Dallas Buyers Club“ Matthew McConaughey už Rono vaidmenį 2013-aisiais atnešė Auksinio Gaublio apdovanojimą, geriausio aktoriaus kategorijoje. Ir jis tikrai to nusipelnė. Taip pat Auksiniu Gaubliu apdovanotas ir Jared Leto, suvaidinęs Ronę: tokios nuoširdžios, įtikinamos ir išjaustos, jei galima taip išsisireikšti, atrodytų, tiesiai iš širdies einančios vaidybos jau seniai neteko matyti ekranuose.
Dallas Buyers Club“ vertas pamatyti filmas. Ir tai viskas, ką galiu pasakyti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą