2012 m. gruodžio 27 d., ketvirtadienis

"Pauksčio giesmė" 2012



Vakar baigiau žiūrėti dviejų dalių mini serialą „Birdsong“ („Paukščio giesmė“) (2012). Kurtas pagal tokio pat pavadinimo Sebastian‘o Faulks‘o romaną serialas paliks įspūdį XX a. pradžios gerbėjams.
Istorija pasakoja apie jauną vaikiną Stefaną (Eddie Redmayne) ir jo potyrius vykstant Pirmajam Pasauliniam Karui. Paskirtas leitenantu vaikinas bando atlaikyti prieš jo akis beatsiveriančius žiaurumus ir pats išgyventi. 


Į šiuos tamsius, nusiaubtus, niūrius ir vienspalviškus karo vaizdus kartas nuo karto įsiterpia Stefano prisiminimai iš jau prabėgusių 1910-ųjų. Prisiminimai apie Izabelę (Clémence Poésy), kuri buvo kito vyro- jo kolegos- žmona, bet nemylėjo savo vyro. Tarp Stefano ir jos netruko užsimegzti santykiai, peraugę į meilę, privertusią juos abu išsilaisvinti ir pradėti ramų gyvenimą kartu.
Tačiau idilė netrunko ilgai- kartą grįžęs Stefanas neberado Izabelės. Netrukus prasidėjo karas ir vaikinas ėmė kariauti vis klausdamas savęs kas jiems tada nutiko?


1916 metais atliekant tarnybą likimas jį vėl trumpam suveda su Izabele- dabar jau silpna, karo paveikta moterimi. Susitikimas nei vienam nei kitam nėra malonus, nes liečia senas ir nesugijusias žaizdas  be to, Izabelė slepia paslaptį, susijusią su jos išvykimu, kurios taip ir neatskleidžia Stefanui.
Po dviejų metų karas jau eina į pabaigą, bet iš Izabelės sesers jis sužino, kad vienintelė jo mylėta moteris nebegyva. Taip pat sužino ir paslaptį- jis turi dukrą, kurią Izabelė nuo jo nuslėpė. Stefanas sutrinka ir tik eilinį kartą dar kartą pažvelgęs į akis mirčiai supranta, jog jis tėvas ir privalo pasirūpinti savo vaiku, o ne palikti jį auginti taip, tarsi jo nė nebūtų.


Apskritai, serialo turinys man patiko. Istorija nėra tuščia  bet nėra čia ir kažko naujo ko jau nebūtume matę ar girdėję anksčiau; tačiau viso šito "girdėto" pateikimo būdas manęs nenuvylė. Vaidyba taip pat buvo, na, jei jau ne stipri, tai bent jau profesionali- turint galvoje ir abiejų aktorių ankstesnes patirtis mini serialuose: Poésy jau pažystame iš „Karo ir taikos“, o Redmayne teko sukurti vaidmenis „Žemės stulpuose“ ir „Tesėje iš d‘Erbervilių giminės“.
 Manau, serialas patiks visiems, kas su pasimėgavimu stebėjo „Atpirkimą“ ar „Karą ir taiką“. Čia kažkas tarp to ir ano, puikiai tinka nuobodžiam žiemos vakarui sentimentais užpildyti. 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą