2015 m. rugsėjo 6 d., sekmadienis

"Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring" 2003


Įkvėpta 3-iron (2004), nutariau grįžti prie Kim Ki-duk kūrybos ir dar kartą peržiūrėti bene žymiausią jo darbą – 2003-ųjų kino juostą Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring (liet. Pavasaris, vasara, ruduo, žiema... ir pavasaris) .
Kim Ki-duk juostoms poetikos tikrai netrūksta, tačiau ši juosta režisieriaus ir scenaristo sąraše išsiskiria šviesa ir paprastumu, kuris atveria jai kelią būti pamatytai ne tik kino snobų, bet ir masinio vartojimo apsėstai publikai.
Tai juosta apie nuošaliame ežere plaukiojančią Budistų šventyklą ir joje gyvenantį vienuolį, su kuriuo šventykloje gyvena ir auga jaunas berniukas, besimokantis tapti vienuoliu.
Filmas, sekant pavadinimą, suskirstytas į penkias dalis; kiekviena jų atspindi tam tikrą metų laiką ir žmogaus būseną šiame laike. Pavasaris – tai vaikystė ir tyri džiaugsmai. Vasara – jaunystė, geidulys ir nekantrumas. Ruduo – klaidos, pyktis ir stabilumo paieškos. Žiema – tai sielos ramybė, tikrumas ir supratimas.
Kitaip tariant – Kim Ki-duk grąžina mus prie mūsų ištakų ir primena apie žmogaus ir gamtos ryšį. Mūsų gyvenimas teka kaip ir keičiasi gamtos ciklai ir niekas negali to sulaikyti. Žmogus bręsta taip, kaip ir gamta. Po pavasario niekada neateis žiema, kaip ir mes neišvengsime paklydimų. Toks yra kelias. Nueinamas kiekvieno ir pasikartojantis kiekvienais metais, kiekvienoje kartoje.
Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring visiems ieškantiems ir klausiantiems primena atsakymą, kurį ir taip žinojome, tik buvome pamiršę.

Pabaigai, įstrigusi citata iš filmo:

„Geismas pažadina troškimą valdyti. O šis pažadina troškimą žudyti.“


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą